Nessebar 

Rejser til Nessebar Bulgarien

Syd for Sunny Beach ligger denne lille by/halvø Nessebar, som er en af Bulgariens ældste byer ved Sortehavet.
Børnerabatter på de enkelte hoteller fremgår under priser og afgange.
 
Blot 5 Km. fra Sunny Beach ligger den smukke halvø Nessebar, som tiltrækker masser af gæster om sommeren. Med sin beliggenhed, sine stejle, stenbelagte gader og sine gamle huse og generelle idyl, kan dette heller ikke undre nogen. Nessebar er kun forbundet med fastlandet via en smal dæmning. Det er videnskabeligt uklart hvorvidt halvøen er natur- eller menneskeskabt eller begge dele, men faktum er, at den tidligere dækkede et større areal end det nuværende. Derfor findes nogle af fortidens ruiner under vandet, hvilket naturligvis gør at Nessebâr til et yndet mål for de dykkerekskursioner, der arrangeres fra Sunny Beach.
 

Nessebar - 9000 års historie


Halvøen anslås til at være 9000 år gammel og som de fleste andre steder i Bulgarien, var det også her, thrakerne, der først bosatte sig på dette sted. Igennem historien har Nessebar været meget igennem og da det øvrige Bulgarien i 1396 blev erobret af tyrkerne, holdt Nessebâr igen stand indtil et godt stykke hen i år 1453. Dette skyldtes blandt andet halvøens strategisk favorable beliggenhed. Og da man så kom under tyrkisk overmagt, bevaredes en høj frihedsgrad, takket være grækernes gode handelsforbindelser til landene ved Middelhavet. Men den blev dog relativt ubetydelig og først i forbindelse med den nationale genfødsel sidst i det 18. og gennem hele det 19.årh. blev Nessebâr igen vakt til live og de klassiske toetagershuse i sten og træ blev opført. Disse er i dag på UNESCOs liste over særlig bevaringsværdige monumenter, hvor Bulgarien altså står opført med hele ni seværdigheder - mægtige Kina har ti!
 

Kirkerne i Nessebar


Kirkerne på Nessebâr er også berømte. Fra 6. til 9.årh., mens man var under byzantinsk styre, gav Nessebâr ofte eksil til aristokrater, som havde gjort sig upopulær hos kejseren. Som et statussymbol og for at genvinde den tabte ære, lod hver af disse aristokrater opføre en kirke. Dette førte til, at der på et tidspunkt var hele 40 kirker på halvøen, der dog dengang var noget større end de nuværende 800 x 500 m, da 1/3 af øen er under vand.

I dag er der blot syv velbevarede bygninger samt enkelte ruiner tilbage. Kirkerne er typisk græsk¬orientalske, udsmykket med geometriske mønstre og keramiksten. Men der er også forskel i stilen alt efter hvornår de er bygget. Såvel før som efter starten af tyrker-perioden blev der bygget kirker på Nessebâ

Kun fastboende og logerende på et af Nessebars hoteller har lov at køre inde i de smalle, snoede gader. Alle andre er nødt til at parkere på en særligt indrettet plads, som man kommer til ved at dreje til venstre lige efter at have passeret dæmningen. Men halvøen er da heller ikke større end at man kan gå rundt på den, og bor man i Sunny Beach (ca. 5 km derfra) koster en taxa ca. 10-15 leva (lidt mere om aftenen), mens bussens prisleje er nede på overkommelige ca. 60 stotinki. Begge transportmidler stopper lige efter dæmningen.
 

Bulgarske specialiteter Nessebar


Som nævnt byder Nessebâr på flere gode restauranter, med fisk som specialiteten, heraf kan nævnes Perla (modsat dæmningen, ved halvøens fjerneste ende) samt Kapitanska Shresta ved havnen.

Slutteligt skal det nævnes at byen Nessebâr faktisk har vokset sig langt større end halvøen af samme navn. Den nye bydel på fastlandet har ikke det store historisk kulturelle at byde på, men shopping mulighederne er udmærkede. Stedet er noget billigere end Sunny Beach.

 
Travelmarket Interactive