Skip to main content

Sofia

Sofia er hovedstad og største by i Bulgarien med 1.276.909 (2022), 1.379.874 (2022) indbyggere. Sofia ligger i den vestlige del af landet ved foden af bjergmassivet Vitosha og er det administrative, kulturelle, økonomiske og uddannelsesmæssige center i landet.

Byen er en af de ældste hovedstæder i Europa og kan datere sin historie tilbage til det 8. århundrede f.Kr. hvor den blev grundlagt af trakiske bosættere. Sofia har haft flere navne i denne periode og rester af byens tusindårige historie kan ses spredt i byen ved siden af moderne byggerier.

Geografi
Sofia ligger strategisk godt ved Balkan og er omgivet af fjeld på tre sider. Tre fjeldovergange går gennem byen, som derfor siden antikken har ligget ved en meget vigtig vej fra Adriaterhavet og Centraleuropa til Sortehavet og det ægæiske Hav.

Flere mindre floder løber gennem byen, bl.a. Vladajska og Perlovska. Iskar løber nær de østlige dele af Sofia. Byen er også kendt for mange mineralkilder. I løbet af det sidste århundrede er der blevet bygget flere kunstige indsøer.

Byen ligger 150 km nordøst for Plovdiv, den næststørste by i Bulgarien, 390 km vest for Burgas, 470 kilometer vest for Varna, som er den største havneby i Bulgarien ved kysten af Sortehavet.

Sofia er på trods af navnet ikke en del af den nærliggende Sofia-provins, men derimod en selvstændig provins

 

Kultur
Sofia er en af de ældste hovedstæder i Europa og arkitekturstilen i byen er en bemærkelsesværdig blanding af gammelt og nyt. Historiske seværdigheder inkluderer Bojana-kirken fra det 10. århundrede som er på UNESCOs verdensarvsliste, Alexander Nevsky katedralen (en af verdens største ortodokse kirker) og den tidlige byzantiske St. Sofia kirke.

Mere moderne arikitektur er repræsenteret ved den Bulgarske national opera og ballet, Ivan Vazov nationalteatret, teaterdistriktet ved gaden Rakovski, Slaveykov pladsens udendørs bogmarked og NDK som er det sydøstlige Europas største kultur og kongrescenter.

Sofia har ligeledes et veludviklet natteliv med mange forskellige natklubber, spillesteder, pubber, mehani (bulgarske traditionelle kroer) og restauranter. Mange af de berømte bulgarske musikgrupper er blevet etableret i Sofia som fx Shturtzite, Hipodil, Epizod og FSB.

Museum
I Sofia findes der mange museer, bl.a. Sofias bymuseum, det arkæologiske museum, jord- og menneskemuseet, det etnografiske museum, det militærhistoriske nationalmuseum, det nationale polytekniske museum, det nationale jordbrugsmuseum og museet for socialistisk kunst. Dertil kan man finde en kunsthal, det bulgarske nationalgalleri for kunst, det bulgarske nationalgalleri for udenlandsk kunst i Sofia og derudover flere private kunstgallerier.

På Sofias bymuseum fortælles historien om den bulgarske hovedstad – en historie som går helt tilbage til det 8. århundrede f.Kr. Museet fokuserer bl.a. på områdets første bosættere, og på de forskellige folkeslag, som gennem tiden har hersket over byen. Det gælder bl.a. thrakerne, romerne og osmannerne. Museet er indrettet i en historisk bygning, som tidligere husede byens badeanstalt.

Det arkæologiske museum er indrettet i Bujuk-moskéen – et levn fra tiden, hvor Sofia var underlagt osmannerne. Moskeen blev opført i det 15. århundrede, og blev efter Bulgariens selvstændighed omdannet til museum. Museets udstilling tæller fornemme guldskatte – bl.a. guldskatten fra Vâlchitrân – samt en lang række fund fra romertiden. Det arkæologiske museum råder også over Bulgariens største møntsamling.

PS. For bestilling, send venligst en mail til info@balkanholidays.dk 
Eller ring på 35123510

Fritekstsøgning
Rejsekalender
2/1Hotel MURA *** 1uge Inkl. Morgenmad Fra 7.495,-
2/1Hotel PIRIN **** 1uge Halvpension Fra 8.495,-
9/1Hotel MURA *** 1uge Inkl. Morgenmad Fra 6.395,-
9/1Hotel PIRIN **** 1uge Halvpension Fra 6.995,-
16/1Hotel MURA *** 1uge Inkl. Morgenmad Fra 6.395,-